Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.07 Pytanie 2
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kupażowanie to metoda wykorzystywana w procesie wytwarzania

A. spirytusu
B. wina
C. soków
D. przecierów
Organizacja i nadzorowanie pr…

Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być

A. rozcieńczone wodą
B. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
C. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
D. wylane do zlewozmywaka
Organizacja i nadzorowanie pr…

Klasyczna marynata wykorzystywana do konserwacji grzybów w przemyśle zawiera następujące składniki:

A. saletrę, kwas mlekowy, pieprz
B. cukier, kwas glutaminowy, goździki
C. wodę, kwas octowy, przyprawy
D. sól, kwas benzoesowy, czosnek
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przeanalizuj informacje zamieszczone w tabeli i określ, który koncentrat w 100 g zawiera najwięcej wody.

Rodzaj surowca poddawanego zagęszczaniuZawartość suchej masy
w koncentracie
[%]
Mleko spożywcze25
Przecier pomidorowy30
Surowe soki owocowe60-75
Roztwór hydrolizatu skrobi83

A. Mleko zagęszczone.
B. Syrop skrobiowy.
C. Koncentrat pomidorowy.
D. Zagęszczony sok owocowy.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile etykiet powinno się przygotować do oklejenia 20 000 sztuk szklanych butelek, jeśli straty etykiet podczas ich naklejania wynoszą 0,5%?

A. 21 000 szt.
B. 19 900 szt.
C. 19 000 szt.
D. 20 100 szt.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jednej komorze czterokomorowego pieca cyklotermicznego zmieści się 120 szt. bułek, a czas ich wypieku wynosi 20 minut. Jak długo potrwa wypiek 1 440 szt. bułek przy jednoczesnym użyciu wszystkich komór pieca?

A. 60 minut
B. 80 minut
C. 240 minut
D. 120 minut
Organizacja i nadzorowanie pr…

W schemacie technologicznym produkcji pulpy owocowej znakiem ? oznaczono czynności o nazwie

Przyjęcie surowca?Mycie, odszypułkowanie, ocieranie, odpestczanieNapełnianie opakowań i konserwowanieZnakowanie opakowań i magazynowanie

A. Konfekcjonowanie i chłodzenie.
B. Czyszczenie i sortowanie.
C. Gotowanie i oziębianie.
D. Rozdrabnianie i tłoczenie.
SPC.07 Pytanie 23
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby utwardzić oleje roślinne stosowane w produkcji margaryny, należy zrealizować proces

A. uwodornienia
B. hydrolizy
C. fermentacji
D. uwodnienia
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile sztuk opakowań trzeba przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zostanie umieszczone w opakowania po 250 g, a reszta w opakowania po 500 g?

A. 32 szt. opakowań po 250 g i 16 szt. opakowań po 500 g
B. 3 200 szt. opakowań po 250 g i 1 600 szt. opakowań po 500 g
C. 1 200 szt. opakowań po 250 g i 1 000 szt. opakowań po 500 g
D. 120 szt. opakowań po 250 g i 100 szt. opakowań po 500 g
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z zamieszczonej receptury na 1 kg ciasta z owocami oblicz, ile jaj należy użyć do produkcji 100 kg wyrobu gotowego, jeżeli jedno jajo waży 50 g.

Receptura na 1 kg ciasta z owocami
SurowceIlość [g]
mąka pszenna typ 450250
mąka ziemniaczana100
cukier200
cukier puder50
masło125
jaja200
owoce250
proszek do pieczenia4

A. 200 sztuk.
B. 400 sztuk.
C. 300 sztuk.
D. 600 sztuk.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas oceny organoleptycznej mąki zauważono, że przed jej użyciem w produkcji pieczywa powinna ona pozostać przez kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z właściwości mąki okazała się nieodpowiednia?

A. Wyciąg
B. Kwasowość
C. Granulacja
D. Temperatura
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy

A. wrzucić do pojemnika na szkło
B. połączyć ze zużytymi reagentami
C. zlikwidować w kotłowni
D. przekazać do wyspecjalizowanego zakładu utylizacji
SPC.07 Pytanie 39
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie składniki stosuje się do produkcji budyniu w proszku?

A. pektyna
B. skrobia
C. kazeina
D. żelatyna