Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. soli w kiełbasie
B. tłuszczu w serze
C. sacharozy w cukrze
D. kazeiny w mleku
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kupażowanie to metoda wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. spirytusu
B. wina
C. soków
D. przecierów
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile kilogramów soli należy zastosować do wyprodukowania 450 kg kiełbasy, jeśli na 100 kg gotowego produktu wykorzystuje się 3 kg soli?
A. 13,5 kg
B. 66,6 kg
C. 15,0 kg
D. 30,0 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być
A. rozcieńczone wodą
B. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
C. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
D. wylane do zlewozmywaka
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do zagrożeń biologicznych w produktach spożywczych zaliczane są
A. drobnoustroje oraz owady
B. antybiotyki oraz środki ochrony roślin
C. barwniki oraz pasożyty
D. owady i środki ochrony roślin
Organizacja i nadzorowanie pr…
Klasyczna marynata wykorzystywana do konserwacji grzybów w przemyśle zawiera następujące składniki:
A. saletrę, kwas mlekowy, pieprz
B. cukier, kwas glutaminowy, goździki
C. wodę, kwas octowy, przyprawy
D. sól, kwas benzoesowy, czosnek
Organizacja i nadzorowanie pr…
Resztki po wyciskaniu jabłek mogą być materiałem do wytwarzania
A. chlorofilu
B. karotenu
C. pektyny
D. fruktozy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przeanalizuj informacje zamieszczone w tabeli i określ, który koncentrat w 100 g zawiera najwięcej wody.
| Rodzaj surowca poddawanego zagęszczaniu | Zawartość suchej masy w koncentracie [%] |
|---|---|
| Mleko spożywcze | 25 |
| Przecier pomidorowy | 30 |
| Surowe soki owocowe | 60-75 |
| Roztwór hydrolizatu skrobi | 83 |
A. Mleko zagęszczone.
B. Syrop skrobiowy.
C. Koncentrat pomidorowy.
D. Zagęszczony sok owocowy.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który typ przenośnika pozwala na transport wafelków zarówno w opakowaniach, jak i luzem?
A. Taśmowy
B. Szczebelkowy
C. Czerpakowy
D. Ślimakowy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie dodatki do żywności posiadają właściwości żelujące?
A. agar i karagen
B. tokoferol oraz aspartam
C. agar oraz aspartam
D. ksylitol i karagen
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki proces wytwarzania zupy instant pozwala na jej szybkie przygotowanie przez użytkownika?
A. Tyndalizacja
B. Aglomeracja
C. Dekantacja
D. Termizacja
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile etykiet powinno się przygotować do oklejenia 20 000 sztuk szklanych butelek, jeśli straty etykiet podczas ich naklejania wynoszą 0,5%?
A. 21 000 szt.
B. 19 900 szt.
C. 19 000 szt.
D. 20 100 szt.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką masę buraków cukrowych trzeba zastosować do wytworzenia 100 kg cukru, jeśli zawartość sacharozy w buraku cukrowym wynosi 16%?
A. 160,0 kg
B. 1600,0 kg
C. 625,0 kg
D. 62,5 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Najlepiej jest przechowywać masło w temperaturze wynoszącej około
A. 15°C
B. 20°C
C. 10°C
D. 4°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do osuszania masy jajecznej należy użyć suszarki
A. taśmowej
B. fluidyzacyjnej
C. komorowej
D. rozpyłowej
Organizacja i nadzorowanie pr…
Sopstok – produkt powstający jako efekt uboczny w czasie rafinacji oleju, znajduje zastosowanie w produkcji
A. czekolady
B. mydeł
C. margaryny
D. benzyń
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jakim zakresie temperatur powinny być składowane schłodzone tuszki drobiowe?
A. -5°C ÷ -1°C
B. 10°C ÷ 15°C
C. 0°C ÷ 4°C
D. -20°C ÷ -18°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Proces pozyskiwania oleju z wytłoków rzepaku przy użyciu rozpuszczalnika organicznego to
A. ekstrakcja
B. destylacja
C. emulgacja
D. rafinacja
Organizacja i nadzorowanie pr…
Dobra Praktyka Laboratoryjna w dokumentacji jakościowej procedur jest określana za pomocą skrótu
A. QACP
B. GLP
C. TQM
D. GMP
Organizacja i nadzorowanie pr…
W jednej komorze czterokomorowego pieca cyklotermicznego zmieści się 120 szt. bułek, a czas ich wypieku wynosi 20 minut. Jak długo potrwa wypiek 1 440 szt. bułek przy jednoczesnym użyciu wszystkich komór pieca?
A. 60 minut
B. 80 minut
C. 240 minut
D. 120 minut
Organizacja i nadzorowanie pr…
W schemacie technologicznym produkcji pulpy owocowej znakiem ? oznaczono czynności o nazwie
| Przyjęcie surowca | ? | Mycie, odszypułkowanie, ocieranie, odpestczanie | Napełnianie opakowań i konserwowanie | Znakowanie opakowań i magazynowanie |
A. Konfekcjonowanie i chłodzenie.
B. Czyszczenie i sortowanie.
C. Gotowanie i oziębianie.
D. Rozdrabnianie i tłoczenie.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Z 2 ton surowego mięsa wyprodukowano 1,5 tony kiełbasy jałowcowej. Jaką wydajność produkcji osiągnięto dla tego produktu?
A. 175%
B. 150%
C. 75%
D. 60%
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby utwardzić oleje roślinne stosowane w produkcji margaryny, należy zrealizować proces
A. uwodornienia
B. hydrolizy
C. fermentacji
D. uwodnienia
Organizacja i nadzorowanie pr…
Konszowanie to proces wytwarzania
A. galaretek
B. czekolady
C. sezamków
D. karmelków
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile sztuk opakowań trzeba przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zostanie umieszczone w opakowania po 250 g, a reszta w opakowania po 500 g?
A. 32 szt. opakowań po 250 g i 16 szt. opakowań po 500 g
B. 3 200 szt. opakowań po 250 g i 1 600 szt. opakowań po 500 g
C. 1 200 szt. opakowań po 250 g i 1 000 szt. opakowań po 500 g
D. 120 szt. opakowań po 250 g i 100 szt. opakowań po 500 g
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby obniżyć temperaturę farszu w kutrze, należy
A. schłodzić pomieszczenie
B. zmniejszyć obroty misy kutra
C. dodać lód do misy
D. dodać przyprawy i dodatki do misy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby oddzielić składniki mieszaniny o różnych temperaturach wrzenia, należy wykorzystać
A. rektyfikator
B. homogenizator
C. ekstraktor
D. dezintegrator
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który artykuł spożywczy powinien być szczególnie chroniony przed działaniem światła?
A. masło
B. cukier
C. chleb
D. kasza
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która metoda konserwacji warzyw zapewnia najdłuższy okres przydatności do spożycia?
A. Pasteryzacja
B. Zamrażanie
C. Suszenie
D. Kiszenie
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z podanych procesów umożliwia konserwację mleka w taki sposób, aby maksymalnie wydłużyć jego termin przydatności do spożycia?
A. Pasteryzacja
B. Sterylizacja
C. Homogenizacja
D. Filtracja
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z zamieszczonej receptury na 1 kg ciasta z owocami oblicz, ile jaj należy użyć do produkcji 100 kg wyrobu gotowego, jeżeli jedno jajo waży 50 g.
| Receptura na 1 kg ciasta z owocami | |
|---|---|
| Surowce | Ilość [g] |
| mąka pszenna typ 450 | 250 |
| mąka ziemniaczana | 100 |
| cukier | 200 |
| cukier puder | 50 |
| masło | 125 |
| jaja | 200 |
| owoce | 250 |
| proszek do pieczenia | 4 |
A. 200 sztuk.
B. 400 sztuk.
C. 300 sztuk.
D. 600 sztuk.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie opakowania są stosowane do mleka sterylizowanego UHT?
A. torebki celofanowe
B. butelki z polistyrenu
C. woreczki z materiału termokurczliwego
D. kartony wielowarstwowe
Organizacja i nadzorowanie pr…
Sprzęt laboratoryjny przedstawiony na ilustracji służy do

A. ogrzewania.
B. filtrowania.
C. nawilżania.
D. studzenia.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Podczas oceny organoleptycznej mąki zauważono, że przed jej użyciem w produkcji pieczywa powinna ona pozostać przez kilka godzin w hali produkcyjnej. Która z właściwości mąki okazała się nieodpowiednia?
A. Wyciąg
B. Kwasowość
C. Granulacja
D. Temperatura
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zniszczoną szklaną zlewkę, która wcześniej służyła do analizy żywności, należy
A. wrzucić do pojemnika na szkło
B. połączyć ze zużytymi reagentami
C. zlikwidować w kotłowni
D. przekazać do wyspecjalizowanego zakładu utylizacji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do chemicznych metod konserwacji żywności zalicza się
A. peklowanie i marynowanie
B. mrożenie i chłodzenie
C. paskalizację i kiszenie
D. pasteryzację i sterylizację
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz, ile dm3 mleka powinno się przygotować do wyprodukowania 12000 kg sera dojrzewającego, jeżeli na 1 kg sera potrzeba 6 dm3 mleka?
A. 72 000 dm3
B. 20 000 dm3
C. 500 dm3
D. 6 000 dm3
Organizacja i nadzorowanie pr…
Tankosilosy służą do przechowywania
A. mleka
B. masła
C. mięsa
D. ryb
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie składniki stosuje się do produkcji budyniu w proszku?
A. pektyna
B. skrobia
C. kazeina
D. żelatyna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie produkty otrzymuje się z serwatki?
A. soki owocowe w formie zagęszczonej
B. instantowa kawa
C. makaron z orkiszu
D. fermentowane napoje